Zakwaszenie organizmu może być przyczyną wielu chorób
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ludzkim organizmie. Określamy tak stan, w którym płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe umożliwiają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami, a zasadami we krwi i tkankach, warunkując tym samym odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi ludzkiego organizmu, dla większości procesów przemiany materii, wynosi 7,35-7,45. Do utrzymywania stałego pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych m.in. krążenia, trawienia, wytwarzania hormonów czy wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
choroby przemiany materii, takie jak cukrzyca i wiele innych,
choroby zakaźne przebiegające z gorączką,
nadmierny wysiłek lub niewłaściwy trening fizyczny,
nadwaga i brak ćwiczeń fizycznych,
przyjmowanie zbyt małej ilości płynów,
spożywanie nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów prostych, tłuszczów, nienasyconych, cukru i używek oraz żywności przetworzonej,
skóra, włosy, zęby: wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis,
układ metaboliczny: nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód na słodycze, insulinooporność, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu,
układ sercowo-naczyniowy: nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca,
cały organizm: chroniczne bóle, nerwobóle, bóle i skurcze mięsni, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, bezsenność, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej, nadwaga, otyłość, alergie.
Zapobieganie i leczenie zakwaszenia organizmu
diagnostyka (wykonanie badania żywej kropli krwi),
wykluczenie schorzeń organicznych,
zbilansowana dieta,
zdrowe jelita (eubioza),
odpowiednie nawodnienie organizmu - wypijanie minimum 2 litry wody dziennie,
regularna aktywność fizyczna,
wysypianie się,
właściwa suplementacja.
Dużą rolę w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu odgrywa dieta. Powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a tylko w 20% z produktów kwasotwórczych. Niestety w dzisiejszych czasach u większości osób zawiera ona odwrotne proporcje. Warto zatem sprawdzić czy sami spożywamy właściwe produkty, odpowiednie dla naszego zdrowia. Korygując swój jadłospis polecamy sprawdzić właściwości poszczególnych produktów, a nie kierować się tylko smakiem pożywienia, ponieważ nie odpowiada ono jego działaniu. Przykładowo sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, a cukier kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.