Zakwaszenie organizmu
certyfikowane masaże częstochowa

Zakwaszenie organizmu może być przyczyną wielu chorób

Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ludzkim organizmie. Określamy tak stan, w którym płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe umożliwiają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami, a zasadami we krwi i tkankach, warunkując tym samym odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi ludzkiego organizmu, dla większości procesów przemiany materii, wynosi 7,35-7,45. Do utrzymywania stałego pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych m.in. krążenia, trawienia, wytwarzania hormonów czy wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Rodzaje i pochodzenie kwasów

Sprawdź w jakich produktach lub w jaki sposób możesz dostarczać swojemu organizmowi kwasów.

mięso, puryny w produktach = kwas moczowy
wieprzowina, owoce suszone = kwas siarkowy
słodycze, słodziki = kwas octowy
wysiłek anaerobowy = kwas mlekowy
peklowane mięso = kwas azotowy
brak ruchu = kwas węglowy
żywność, leki, kosmetyki, woda, gleba, powietrze (WWA) = kwas benzoesowy
produkty mięsne, coca-cola = kwas fosforowy
leki (aspiryna), kosmetyki = kwas salicylowy
słodziki, wyroby cukiernicze = kwas sorbitolowy
produkty mleczne fermentowane = kwas sorbowy

Objawy zakwaszenia organizmu

Zapobieganie i leczenie zakwaszenia organizmu

Sposoby zapobiegania zakwaszeniu organizmu

Dużą rolę w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu odgrywa dieta. Powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a tylko w 20% z produktów kwasotwórczych. Niestety w dzisiejszych czasach u większości osób zawiera ona odwrotne proporcje. Warto zatem sprawdzić czy sami spożywamy właściwe produkty, odpowiednie dla naszego zdrowia. Korygując swój jadłospis polecamy sprawdzić właściwości poszczególnych produktów, a nie kierować się tylko smakiem pożywienia, ponieważ nie odpowiada ono jego działaniu. Przykładowo sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, a cukier kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

Przykładowe produkty kwasotwórcze: mięso i jego przetwory, mleko i jego przetwory, jaja, ryby, fasola i groch, zboża, cukier, kawa, herbata czarna, słodziki, czekolada, piwo.
Przykładowe produkty zasadotwórcze: warzywa (wywary), ziemniaki, grzyby, owoce, migdały, kiszonki, zioła, wodorosty, pieprz cayenne, kurkuma, pietruszka, kminek, majeranek, oregano, koper, xylitol, woda mineralna niegazowana źródlana, herbaty ziołowe, kasza jaglana, guinoa.

Gabinety Masażu = profesjonalizm i doświadczenie

Wszystkie zabiegi oferowane przez Gabinety Masażu w Częstochowie wykonuję osobiście. Posiadam wykształcenie medyczne, dodatkowo ukończyłam różne kursy i szkolenia z wielu dziedzin, jestem mistrzem naturoterapii i mistrzem bioenergoterapii. Jestem osobą o dużych zdolnościach manualnych i posiadam specjalistyczną wiedzę potwierdzoną licznymi certyfikatami. Charakteryzuje mnie otwartość, chęć niesienia pomocy innym oraz profesjonalne podejście do wykonywanej pracy. Z zamiłowania jestem masażystką i naturoterapeutką.

Ostatnio Gabinety Masażu uzyskały pozytywny wynik w telefonicznym badaniu wiedzy merytorycznej. Posiadamy Certyfikat "Telefon Tajemniczego Klienta".

Serdecznie zapraszam do korzystania z usług Gabinetów Masażu.
Podpis Marzena Sobas



Zapoznaj się z całą galerią moich dyplomów i certyfikatów.



do gory